Home » Relatie » Mijn man wil geen relatietherapie

Mijn man niet meedoen aan relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Door Hans ’t Hart Veel mensen geloven dat de problemen alleen maar erger worden als je naar een therapeut gaat. Dus wat is de toegevoegde waarde van relatietherapie? Wellicht dat een kijkje achter de schermen helpt om hier een goed antwoord op te geven.

Het eerste waar ik op let is…

Het eerste waar ik als relatietherapeut op let, is de sfeer die er tussen een koppel hangt. Ik noem dit vaak de the space between. Soms hangt er spanning in de lucht, soms iets vijandigs en soms voel ik vanwege een andere reden dat er een kloof tussen de partners is. Dit geeft mij als therapeut goede informatie, maar ook de omgeving van het koppel merkt het. Veel koppels wuiven het belang van the space between weg, maar bijvoorbeeld kinderen zijn er enorm gevoelig voor. Hoe de sfeer is, zegt iets over wat zich tussen de partners heeft afgespeeld. Je merkt het ook aan iets anders, namelijk aan hoe een stel elkaar aankijkt tijdens het vertellen van hun verhaal. Ogen zijn niet alleen de spiegel van de ziel, maar via de ogen laat je de ander ook toe. Veel wegkijken betekent dat de ander geen toegang meer heeft. Deze informatie is belangrijk omdat bekend is dat een conflict altijd over twee dingen gaat:

  • De angst om de ander te verliezen (en daarmee over het verlangen tot verbinding met de ander);
  • De angst om jezelf te verliezen (en daarmee het verlangen om ook jezelf te mogen zijn).

Ik begin een sessie altijd over de sfeer om te checken in hoeverre een koppel zich bewust is van deze kloof en de impact die dit op hen en de omgeving heeft. Door de lessen die ik leerde in mijn opleiding en door mijn eigen ervaringen met honderden koppels, weet ik dat de kloof zich in een split second kan vergroten zodra ons brein instinctief met overlevingsmechanismen op de ander reageert. De kloof vergroot zich bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je partner je afwijst of afvalt.

Daarna geef ik tips

Als een koppel het verband tussen de kloof en hun overlevingsmechanismen eenmaal doorziet, geef ik ze hele concrete handvatten om rust en voldoening in de relatie te creëren. Ik leer koppels hoe ze effectief de kloof kunnen overbruggen zodat de verbinding met de ander (a) weer teruggevonden kan worden. En voor diegenen die zichzelf aan het verliezen (b) waren, leer ik hoe ze weer zichzelf kunnen worden. Ik vind in dat opzicht het still face experiment van dr. Edward Tronink een mooie demonstratie van wat het verbreken van de verbinding met iemand doet. Zie YouTube. In deze film ziet u wat de kloof tussen moeder en dochter voor gedrag veroorzaakt en wat het overbruggen van de kloof met de dochter doet. Zoals u merkt, speelt in deze fase van relatietherapie het overdragen van kennis een belangrijke rol. Zonder deze know-how zouden de koppels die ik geholpen heb nog lange tijd doorworstelen en veel relaties zouden het niet gered hebben.

Ik geef belangrijke kennis mee

Vanuit die kloof ontstaat wat in EFT-termen wordt genoemd: de dans. Als een koppel bij mij komt, wil ik graag meer weten over hun zogenaamde dans. Die dans staat symbool voor een negatief communicatiepatroon. En dat blijkt ook een kennisdingetje te zijn. De meeste koppels hebben er geen idee van dat er überhaupt zoiets als een voorspelbare dans is, en al helemaal niet waarom die kloof tussen hen in dat verband belangrijk is. Daardoor lijken relatieproblemen uit de lucht te vallen, maar dat is niet zo. In ons geval overvielen de relatieproblemen ons. Voordat we emigreerden naar Canada (lees het artikel: 4 stappen als u uw droom verlies of iets ergs meemaakt) hadden wij niet het gevoel dat er problemen in onze relatie waren. We hadden het best goed samen. Maar toen ons iets overkwam wat druk op ons leven zette, kwamen de overlevingsmechanismen aan de oppervlakte. Deze mechanismen zeggen veel over hoe we met pijn, verdriet en ongemak omgaan. Door onze emigratie en remigratie in 2005 werd ons pijnlijk duidelijk wij niet toegerust waren voor een crisis. We zaten bij terugkomst vol in de dans, zonder dat we dat wisten. Daardoor gingen we elkaar als vijanden ervaren en behandelen. De leuke partner was verdwenen. Mijn vrouw en ik volgden een tijdje daarna een interessante workshop in Engeland (“Getting the love you want”). Dit was een verplicht nummer om aan de opleiding tot relatietherapeut van het instituut van Harville Hendrix (Imago relatietherapie) toegelaten te worden. Tijdens de workshop leerden we van alles over de dans en hoe we eraan konden ontspringen. Na die twee dagen was er zoveel veranderd in onze relatie dat ik niet kon wachten om deze werkmethodiek in mijn eigen praktijk toe te passen.

Het werkt! De goede resultaten spreken voor zich

Niet alleen bleek deze aanpak te werken voor koppels, maar voor alle relaties, dus ook voor vrienden, collega’s, etc. De goede resultaten waren een direct gevolg van het snappen van waarom conflicten gebeuren en positieve ervaringen opdoen door het toepassen van de aangereikte principes. De aanvullende trainingen in het werk van Hedy Schleifer, EFT en systemisch werk in de jaren erna bevestigde dit inzicht alleen maar. Vandaar dat het toerusten van mensen met gedegen kennis op nummer 1 staat bij mijn sessies. De verdiepende online relatiecursus voorziet in die behoefte. Naast dat u beter zult snappen wat u “overkomt” en waarom, treft u daarin ook veel opdrachten aan die u als koppel kunt doen. Koppels blijken aanzienlijk minder sessies nodig te hebben als ze deze online training volgen, dus ik raad het iedereen aan die bij mij een traject wil doen. Sommige stellen hebben zelfs helemaal geen therapie meer nodig na het volgen van de training.

Verder lezen?

Dit artikel is onderdeel van een 3-delige serie waarin we uitleggen wat een relatietherapeut doet en wat het belang hiervan is. De serie bestaat uit de volgende artikelen:

Andere artikelen

Waarom mannen naar porno kijken » Help!!! Mijn man is een watje! (en wat eraan te doen) » Ben ik een chimpansee of schildpad? » Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kunt blijven » 4 Stappen als u samen een droom verliest of iets ergs meemaakt » Hoe uw brein een goede relatie in de weg staat » Het is beter te luisteren dan te winnen » Conflicten oplossen: hij wil altijd gelijk hebben! » Dramadriehoek – Stop met redden in relaties » Brainspotting – de revolutionaire individuele therapie » Kan mijn gevoel voor mijn partner weer terugkomen? » Ik ben je ff helemaal zat (waar zit de rek er dan nog in….) » 7 Tips om met weerstand om te gaan » Eerste boek nu bij Bol.com en alle andere boekhandels » Interview met De Stad Amersfoort » Herken of een training bijdraagt aan blijvende positieve resultaten » Waarom heeft onze training Persoonlijke Effectiviteit zoveel impact? » Trauma verwerken met ouder-kindbezoek » Hoe hou je je relatie goed in tijden van stress » 5 oorzaken waardoor mensen boos worden »

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie