Home » Relatie » Beter bij uw partner blijven

Waarom u beter bij uw huidige partner kunt blijven

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kunt blijven

Scheiden of uit elkaar gaan lijkt een logische stap als het vuur gedoofd is. Zeker als het conflict zich lang voortsleept, dan verlangen beiden vooral naar rust. Maar ervaring leert dat u vroeg of laat ook met een nieuwe partner vaak in soortgelijke problemen en strubbelingen belandt. Door relatietherapie gebaseerd op de inzichten van Harville Hendrix en Hedy Schleifer leert u principes toepassen die u helpen de weg naar elkaar terug te vinden. Het vereist een commitment van beiden, maar de beloning is veel voldoening. U zult er beiden door veranderen.

U kunt helaas uw partner niet wezenlijk veranderen. De scherpe kantjes kunnen er vanaf gaan. Eén ding is zeker: hoezeer u uw best ook doet, vroeg of laat zullen uw pijnpunten weer getriggerd worden. Het is dus effectiever om met uw pijn en behoeften in relatie tot uw partner om te gaan, dan uw partner te proberen te veranderen of te dumpen. Een belangrijk instrument hiervoor is de ontmoeting.

Het werkelijk ontmoeten van uw partner

Bij het echt leren kennen van de ander is het belangrijk om te snappen dat er drie verbindingsfactoren zijn die de kwaliteit van elke relatie (zowel zakelijk als privé) bepalen. Ik leerde hiervan het eerst door het onderwijs van Hedy Schleifer, die tot de top in wereld hoort van effectieve relatietherapeuten.

1. De ruimte tussen partners (’the space between’)

Dit is als eerste geformuleerd door Martin Buber, een Duitse filosoof en theoloog, die deze ruimte ook ’the sacred space’ noemde, de ‘heilige ruimte’. Het is het klimaat tussen twee mensen. Dit is waar kinderen op letten en in opgroeien. Zij voelen het haarfijn aan: “Hoe is de sfeer tussen mijn ouders?”. Deze ruimte is veilig of onveilig. Warm of koud, gespannen of ontspannen. Daarom moet deze ruimte ons heilig zijn.

Als de ruimte onveilig is, gaan mensen op de karakteristieke wijze van de schildpad en de chimpansee reageren (zie weblogartikel). Als mensen zich niet bewust zijn van de sacred space dan gooien ze er hun afval in. Als  de sacred space schoon is dan kun je er in vertoeven zoals je werkelijk bent. Dan hoef je je niet te verschuilen. Om de sacred space schoon te houden moeten beide partners verantwoordelijkheid hiervoor nemen, om hiervoor te zorgen. En dat maakt het tevens ook zo moeilijk: het gebeurt vaak dat een van beide partners niet ziet hoe hij de ruimte onveilig voor de ander maakt. Gelukkig wordt dat meestal tijdens het begeleidingstraject wel duidelijk.

2. De brug (’the bridge’)

Er zijn twee personen in een relatie en daarmee twee werelden, met elk hun eigen taal en achtergrond. Je zou kunnen zeggen: twee eilanden met elk hun eigen (liefde)taal. Je moet als partner tweetalig worden. Om de ander werkelijk te leren kennen, zul je de brug over moeten naar de wereld van de ander. Met alleen een paspoort mee. Geen bagage of zelfs handbagage. U moet alles achter u laten: uw (voor)oordelen, weerstanden, analyses, etc.  Dat kan alleen als u met nieuwe, zachte en nieuwsgierige ogen in de wereld van de ander komt. Alsof u de ander voor het eerst hoort praten. Alleen op die manier kunnen destructieve communicatiepatronen worden doorbroken, en wordt de sacred space verrijkt.

3. De ontmoeting (’the encounter’)

Wanneer u elkaar van hart tot hart ontmoet, verandert er veel. Spanningen ontstaan in relaties altijd omdat mensen geen verbinding en veiligheid meer voelen. Is de veiligheid datgene wat we in de sacred space moeten voelen, de verbinding is wat we ervaren als we samen met onze partner in hun wereld wandelen om te begrijpen wat er achter de woorden schuil gaat:

  • Waar de lading werkelijk vandaan komt.
  • De lading van uw partner waarmee hij of zij in codetaal spreekt, zal ineens beter voor u te snappen zijn.
  • U wordt zich bewuster van de non-verbale kant van uw communicatie.
  • U gaat de emoties leren lezen op het gezicht van de ander.
  • U leert op elkaar af te stemmen qua ‘frequentie’, het tempo van praten en denken van de ander.
  • U gaat zich daardoor bewust worden van hoe totaal verschillend uw beider werelden zijn.
  • U gaat ineens nieuwe mogelijkheden van verbinding ervaren.

Is een ontmoeting lastig?

Het intrigerende is dat als u in de wereld van de ander bent en elkaar echt ontmoet, het dan niet meer belangrijk is aan welke kant van de brug dat gebeurt: wellicht voor het eerst in jaren is er werkelijke verbinding.

Dit proces kan in het begin lastig zijn. Vanwege alle emotionele barrières is het vaak niet mogelijk om dit in eerste instantie alleen te doen. Ik wil u in dit proces graag begeleiden om voor u de veilige omgeving te bieden om risico te nemen en nieuw gebied te leren verkennen. Ik kan u hulpmiddelen aanreiken die het gemakkelijker zullen maken om dat te kunnen doen. Maak daarom eens met mij een afspraak voor een Relatie Impact Sessie.

Tot slot

Wat kunnen we uit dit alles leren voor onze relaties met mensen om ons heen, in bijzonder onze partner?

  • Ga bij de ander op bezoek in zijn of haar wereld met nieuwsgierige ogen;
  • Ontdek bij de ander waar de lading echt vandaan komt;
  • Ontmoet de ander van hart tot hart;
  • Blijf bij de ander in zijn wereld net zolang totdat hij zich volledig gehoord en gezien voelt, en keer dan de rollen om.

Andere artikelen

Waarom mannen naar porno kijken »
Help!!! Mijn man is een watje! (en wat eraan te doen) »
Ben ik een chimpansee of schildpad? »
Waarom u wellicht beter bij uw huidige partner kunt blijven »
4 Stappen als u samen een droom verliest of iets ergs meemaakt »
Hoe uw brein een goede relatie in de weg staat »
Het is beter te luisteren dan te winnen »
Conflicten oplossen: hij wil altijd gelijk hebben! »
Dramadriehoek – Stop met redden in relaties »
Brainspotting – de revolutionaire individuele therapie »
Kan mijn gevoel voor mijn partner weer terugkomen? »
Ik ben je ff helemaal zat (waar zit de rek er dan nog in….) »
7 Tips om met weerstand om te gaan »
Eerste boek nu bij Bol.com en alle andere boekhandels »
Interview met De Stad Amersfoort »
Herken of een training bijdraagt aan blijvende positieve resultaten »
Waarom heeft onze training Persoonlijke Effectiviteit zoveel impact? »
Trauma verwerken met ouder-kindbezoek »
5 oorzaken waardoor mensen boos worden »
Hoe kan vertrouwen weer herstellen? »

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie