Home » Persoonlijk » Agressietraining: Leren omgaan met agressieve gevoelens

Agressietraining: Leren omgaan met agressieve gevoelens

Boosheid, iedereen is wel eens boos. Boosheid kan veel onnodig kapot maken in vriendschappen, relaties en families. Maar wanneer u zelf verkeerd reageert op boze mensen, kunt u deze agressie alleen maar voeden. Bij sommige banen wordt een agressietraining verplicht, omdat u hier veel in contact bent met agressieve mensen. Maar een agressietraining kunt u ook goed los van uw werk volgen. Zo bent u altijd bestand tegen onverwachte situaties en kunt u een dramadriehoek verbreken.

Waarom een agressietraining?

Door een agressietraining te volgen leert u precies hoe u kunt reageren op onverwachte situaties. Dit kan handig zijn in het dagelijks leven of misschien tijdens uw werk. Wanneer u tijdens uw werk veel te maken heeft met agressieve klanten, dan kan het handig zijn om te weten hoe u hierop moet reageren. Mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, hulpverlening of klantenservice herkennen dit gedrag meestal wel. Daarom is het van belang dat juist deze mensen weten hoe ze om kunnen gaan met vormen van agressie. 

In het dagelijks leven kan deze training ook erg goed worden gebruikt. Wanneer in uw omgeving agressief wordt gereageerd kan dit onnodig escaleren. U kunt met uw reactie de reactie van de ander namelijk verergeren. Daarom is het belangrijk dat u leert hoe u het best kunt reageren in deze situaties. Dit leert u tijdens de agressietraining. 

Wat leert u bij de agressietraining?

Bij de agressietraining leert u waar agressieve reacties vandaan komen. U gaat inzien hoe deze reactie ontstaat en u gaat deze reactie begrijpen. Een pluspunt hieraan is dat u deze reacties ook bij uzelf gaat herkennen en kunt herleiden. 

Bij agressie is het meestal niet één klein ding dat diegene dwars zit. Er zit iets dieper dwars en het kleine ding kan de emmer doen overlopen. Hierdoor lijkt het alsof de ander overdreven heftig reageert. U zult daarom schrikken van deze reactie. Een reden hiervan kan zijn dat de persoon in kwestie bepaalde behoeftes heeft die niet worden vervuld. Misschien zet deze persoon al een tijd zijn of haar eigen gevoelens opzij en richt hij of zij zich op de gevoelens van een ander. Hierdoor wordt deze persoon weggecijferd. 

Ook kan het zo zijn dat de boosheid een ander gevoel overschreeuwt. Bij een gevoel van schaamte of falen kunnen mensen boos reageren. Ook reageren mensen liever boos of geïrriteerd dan dat ze toegeven iets lastig te vinden. Door te weten wat u echt voelt, kunt u leren hoe u beter kunt reageren op soortgelijke situaties. 

Past een agressietraining bij mij?

Een agressietraining raad ik eigenlijk iedereen aan. Wanneer iedereen zich bewust is van de redenen achter agressie, zal de wereld er anders uit gaan zien. Mensen gaan agressie herkennen bij zichzelf en ook gaan ze inzien waar de agressie van de ander vandaan komt. Door niet te reageren op de agressie maar op het achterliggende gevoel, kunnen veel conflicten worden voorkomen. Daarom is het erg handig om een agressietraining te volgen. 

Wilt u meer informatie over de agressietraining? Lees hier meer.