Home » Relatie » Mijn vrouw is een blok aan mijn been

Mijn vrouw: een blok aan mijn been

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Bij sommige stellen die relatietherapie bij mij volgen, blijkt werk een heikel punt te zijn. Hoewel er vast uitzonderingen zijn, zijn het altijd de mannelijke ondernemers die klagen over hun partner: ze is een blok aan het been en stimuleert hem en zijn ondernemingsgeest niet. Hij wil zijn bedrijf uitbreiden en erin investeren, maar zijn vrouw zou daarop tegen zijn. Hij moppert: ‘Mijn vrouw ziet het verkeerd. Ze zou meer moeten durven. Ze lijkt wel tégen mijn succes te zijn.’
Overigens kun je dit ook herkennen als je geen eigen zaak hebt, maar een veeleisende en drukke baan.

Mail checken in het weekend

Stellen die met dit probleem kampen, hebben een ding gemeen: het taaksysteem en het liefdessysteem lopen door elkaar. Waar het taaksysteem gaat over positie, verantwoordelijkheid, invloed, macht en functieomschrijving, gaat het liefdessysteem over de liefde tussen twee mensen, intimiteit, kwetsbaarheid en ontmoeting.
Als deze twee systemen door elkaar lopen, kan het gebeuren dat de man advies vraagt over zijn werk aan zijn vrouw. Of haar meeneemt in zijn beslissingen en wensen voor zijn bedrijf. Hij praat graag en veel over zijn werk. Via het taaksysteem zoekt hij liefde en nabijheid.
Zijn vrouw heeft een andere behoefte. Ze ziet zichzelf niet als zijn consultant en heeft het gevoel dat hij toch zijn eigen gang gaat – wat ze ook zegt. Zij heeft liever dat hij niet zoveel over zijn werk praat, geen telefoontjes aanneemt tijdens het eten en in het weekend zijn mail niet checkt.

Balans

Het is duidelijk: hun liefdessysteem heeft onder het werk te lijden. Zijn vrouw is er klaar mee dat hij aan niks anders dan zijn werk denkt. En hij heeft het gevoel dat ze hem tegenwerkt; ze heeft altijd wel iéts te klagen over zijn werk en stimuleert hem niet.
Haar klagen en tegenwerken is codetaal voor ‘Ik heb niet het gevoel dat je mij op de eerste plek zet’. Dat kan kloppen: vaak moet een partner veel opofferen voor de zaak en krijgt ze er zo weinig voor terug.
Gelukkig kun je veel doen om weer balans te krijgen tussen geven en nemen, en om het taaksysteem en liefdessysteem naast elkaar te laten bestaan.

Stap 1: afbakenen

Als eerste moet je afbakenen. Wanneer praten jullie over het werk en wanneer over jullie relatie? Spreek bijvoorbeeld af dat je tijdens het eten niet over het werk praat en dan niet de telefoon aanneemt. Maak het eten privétijd.
De ervaring leert (ik heb het zelf ook zo beleefd) dat alles door het bedrijf wordt beheerst: het werk gaat voor alles. Stel jezelf als man de vraag wie er op de eerste plek staat: je vrouw of je bedrijf? (En dan zou het antwoord moeten zijn dat je vrouw op de eerste plek staat en dat je daarnaast een bedrijf hebt. Want anders gaat je partner vechten om de liefde).
Als je jullie relatie voedt en als je afbakent wanneer je praat over jullie relatie of het werk, dan kunnen die twee werelden prima naast elkaar bestaan.

Stap 2: wees jezelf

Doe je harnas uit als je met je vrouw bent. Veel ondernemers moeten een bepaalde houding hebben om succesvol te zijn. Een soort van harnas. Ook thuis hebben ze die nog aan, terwijl dit niet hoeft. En ook niet prettig is voor het gezin.

Je vrouw kan een geweldige steun voor je zijn, maar blijf investeren in het liefdessysteem. Ze is geen goedkoop personeelslid. En met investeren bedoel ik niet af en toe een leuk uitje. Nee, je investeert in de relatie door kwetsbaar te zijn, goede gesprekken te voeren met elkaar en samen dingen te doen die je als partners gelukkig maken. Mochten deze tips niet lukken, dan nodig ik jullie van harte uit bij onze relatietherapie.

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie