Persoonlijke trajecten

TRE – Tension en Trauma Release excercises

Home » TRE

TRE staat voor Tension en Trauma Release excercises. Door oefeningen te doen, prikkel je de spieren die bij stress betrokken. Door dit op een slimme manier te doen, ontstaat er een trilling waardoor je lichaam stress loslaat.

TRE Netherlands

Help! Ik wil van mijn stress af

In mijn dagelijkse werk als psycholoog zie ik veel cliënten met stressklachten. Stressklachten krijg je niet zomaar. Meestal bouwen deze zich langzaam op. Misschien zit je in een conflictsituatie, heb je last van onverwerkte emoties, is er ziekte die aandacht vraagt, etc. Wat je ook doet in het dagelijkse leven, we hebben altijd wel momenten waar we ons overvraagd voelen. Het liefst doe je er wat aan voor je opgebrand bent.

Waar zit de stress bij jou? Welke van de drie gebieden zijn jouw gevoelige plek?:

  • Fysiek: rug- en/of darmklachten, hartkloppingen, hoofdpijn etc.
  • Emotioneel: een kort lontje, snel gefrustreerd, of juist angstig, verdriet. Sommigen kunnen helemaal niet zo goed bij hun gevoel.
  • Mentaal: vergeetachtigheid, dagdromen (als vluchtweg), piekeren, concentratieproblemen, etc.

Hoe ga jij de stress in je leven te lijf? Hoe zorg jij ervoor dat je rust en ontspanning krijgt? En dat op de drie gebieden: fysiek, emotioneel en mentaal (FEM).

 

Mijn eigen reis

Ook ik heb stressmomenten in mijn leven gekend. Soms van tijdelijke, soms van meer langduriger aard. Ik heb altijd een gezonde leefstijl gehad, waarbij ik lette op voeding, beweging en ontspanning. Maar ondanks dat, had ik in bepaalde fasen van mijn leven op de drie gebieden stress. Bij mij uitte dit zich nogal eens fysiek, zoals een sportblessure die stress gerelateerd bleek te zijn. Voor de ontspanning ging ik vaak naar de sauna, onderging ik Thaise massage (pijnlijk, maar wel effectief), yoga, wandelen, en deed ik ontspanningsoefeningen. Het effect was helaas tijdelijker dan gewenst.

Ik was op zoek naar iets effectiever en waarmee ik minder afhankelijk zou worden van een therapeut. Naast ontspanning wilde ik überhaupt beter met stress omgaan. Ik wilde iets wat van binnenuit naar buiten zou werken.

En zo kwam ik bij TRE terecht.

 

Wat is TRE?

TRE staat voor Tension en Trauma Release excercises. Door oefeningen te doen, prikkel je de spieren die bij stress betrokken. Door dit op een slimme manier te doen, ontstaat er een trilling waardoor je lichaam stress loslaat. Een trilling die je zelf kun beïnvloeden.

De grondlegger van TRE David Berceli kwam vaak in gebieden met gewapende conflicten. Hij zag dat kinderen, na onder hevige bombardementen te hebben gelegen, toegaven aan de behoefte om te trillen. De volwassenen deden dat niet en hielden zich groot. De spanning werd daardoor bij hun in het lichaam opgeslagen en veroorzaakte allerlei psychische en lichamelijke klachten. Berceli ontwikkelde zijn TRE-oefeningen in de eerste plaats voor mensen bij wie een diepe chronische spanning was ontstaan als gevolg van hun trauma. Juist voor mensen die niet gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot therapie bleek dit een enorme uitkomst. De kracht van de oefeningen is dat het de natuurlijke en gecontroleerde manier van stress te loslaten activeert. Daarmee zijn de oefeningen uitermate geschikt om ook de dagelijks opgebouwde stress te ontladen.

 

Wat een uitkomst!

Met TRE kan ik je leren om je stress beter te managen. Je leert niet alleen hoe je dat moet doen, maar je leert ook bewuster in je dagelijkse leven je stress te herkennen en aan te pakken.

Je leert met TRE jezelf meer bewust waar te nemen niet alleen op fysiek niveau, maar ook op emotioneel en mentaal niveau.

Ik verzorgde recentelijk in een training Leiderschap een onderdeel TRE met allemaal mensen in uitdagende leidinggevende functies. Na de oefeningen, was iedereen erg onder de indruk: ‘Mijn buikklachten zijn verdwenen’; ‘Ik had last van mijn rug maar het voelt nu heel ontspannen’; ‘Ik heb me al lange tijd niet meer zo rustig in mijn hoofd gevoeld’. TRE geeft daarmee een instrument in handen waarmee je zelf aan de slag kan gaan.

 

Een nieuwe weg inslaan

TRE helpt niet alleen om de dagelijks opgebouwde spanning kwijt te raken. Ook oude spanning (pijnlijke ervaringen, trauma) die zich heeft vastgezet in het lichaam, kun je ermee loslaten.

Stressklachten krijg je, zoals ik al zei, niet zomaar. Soms komen ze voort uit het niet verwerkt hebben van pijnlijke ervaringen. Misschien omdat je emoties weggestopt, of dat je nou eindelijk dat conflict bespreekbaar moet leren maken. TRE is daarmee niet het wondermiddel tegen alle soorten stress. Als je sessie bij mij volgt, kan ik je ook helpen met het managen van jouw stressfactoren en de verwerking van allerlei emoties.

 

Hoeveel sessies?

TRE is een leerproces waarbij je leert om meer in contact te komen met je lijf en wat je voelt. Zeker in het begin is het best lastig om te weten waar je op moet letten. De verleiding is om de oefeningen met kracht te doen en/of dat je niet op tijd reguleert. Zeker als je merkt hoe effectief de oefeningen werken, kun je de neiging krijgen om maar door te gaan. Het helpt om een paar keer af te spreken om vertrouwd en ontspannen te raken met het proces. Het doel is in ieder geval om je zo snel mogelijk zelfstandig de oefeningen te laten doen.

Je kunt al na de eerste sessie zelf aan de slag. Je krijgt namelijk een boekje mee waarin alle oefeningen staan. Je zult merken dat zeker in het begin er meer gebeurt als je onder begeleiding de oefeningen doet. Dit vanwege de veiligheid en dat ik je help met het jezelf beter waar te nemen.

Met TRE krijg je een instrument in handen waarmee je sowieso jouw stress veel beter op een effectieve manier leert loslaten.

In het onderstaande animatiefilmpje wordt het een en ander nog eens duidelijk uitgelegd.