Home » Persoonlijk » TRE oefeningen, wat zijn ze?

Wat zijn TRE®-oefeningen?

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Als psycholoog voer ik natuurlijk veel gesprekken met mijn cliënten. Ik vraag, zij praten, ik luister. Maar bij één aspect binnen mijn praktijk hoeft er niet veel gepraat te worden: TRE®. Het is een afkorting van Tension en Trauma Release Excercise. Bij TRE® wordt de diepliggende spierspanning losgelaten door het doen van TRE-oefeningen. 

Stressklachten en TRE-oefeningen

TRE® is erg geschikt voor mensen die voortdurend last hebben van stressklachten. Zoals voor die dame die in mijn praktijk kwam. Ze had een stressvolle baan; elke dag weer boog ze zich over complexe casuïstiek en moest ze belangrijke beslissingen nemen. Ze vertelde me dat het haar niet meer lukte om te ontspannen. Ik leerde haar de TRE®-oefeningen en later zei ze: ‘Ik voel een ontspanning die ik nog nooit gevoeld heb’. 

Trillen om stress kwijt te raken

Wat houden die TRE®-oefeningen in? Samengevat: alle spieren die betrokken zijn bij stress, ga je prikkelen. Het zijn lichte oefeningen, dus geen pittige krachtoefeningen zoals je bij een fitnessclub kunt doen. 

Als je de oefeningen op de juiste manier doet, dan is er een merkwaardig fenomeen: je gaat trillen. Trillen is een natuurlijke methode van je lichaam om te ontspannen. Nu je volwassen bent, weet je het niet meer, maar als kind trilde je vaak. Bij iets spannends, iets opwindends, of bij iets verdrietigs. Misschien tril je ook nu nog wel eens; niet alleen als je griep hebt maar ook als je een flinke prestatie hebt neergezet (zoals een bevalling) of als je een moeilijk gesprek voert. 

Trillen kan betekenen dat je over je hele lichaam beeft of dat je bijvoorbeeld continu met je voet op de vloer of met je vingers op tafel tikt. Het is de manier waarop je lichaam de spanning probeert kwijt te raken.

Je lichaam leren kennen en vertrouwen

Wat hand in hand gaat met het doen van TRE®-oefeningen, is het leren kennen van je lichaam. Wat doet een beweging met je lichaam? Hoe reageert het daarop? Dat heb je niet meteen onder de knie. Daarom is TRE® ook niet iets wat je in je eentje thuis moet uitvogelen. Ik kan jou de oefeningen én de belangrijke aspecten eromheen aanleren. Vervolgens kun je TRE®-oefeningen ook thuis doen, heel bewust en gecontroleerd.

Als provider weet ik wat TRE® met mijn lichaam doet. Ik ben heb zoveel positieve veranderingen ondergaan. Mijn lichaam weet wat het trillen doet. Daar is wel een heel proces aan voorafgegaan: het leren voelen en er op leren vertrouwen dat je lichaam dit kan, kost tijd. En heel belangrijk: je kunt het trillen zelf beïnvloeden en dus reguleren. Je leert het ontladen te doseren.

Officieel zijn er zeven TRE®-oefeningen. Toch hoef je er in de praktijk maar een tot drie te gebruiken om te ontspannen: uiteindelijk weet je welke oefeningen voor jou het beste werken. 

Luisteren naar de signalen

Je leert door TRE® ook beter te voelen wanneer je stress opbouwt die voor jou te veel of niet goed is. Je leert om goed voor jezelf (emotioneel en mentaal) en je lichaam te zorgen en niet over je grenzen te gaan. 

Maar eerlijk is eerlijk: ik hou van het doen van TRE®-oefeningen. Het zijn effectieve, heerlijke ontspanningsoefeningen. Ook wanneer ik niet gestrest ben, doe ik de oefeningen. Tegenwoordig ga ik liggen en kan ik het proces gewoon ‘aanzetten’. Heerlijk even tien tot vijftien minuten effectief ontspannen.

Vooral in de avond. En daarna val ik als een blok in slaap. 

TRE-oefeningen: ook bij fysieke klachten

Dat er geen diepgaande gesprekken voorafgaan aan het doen van TRE®-oefeningen, is voor sommige mensen een groot voordeel. Als jij oude spanning (of trauma) hebt of nieuwe stress kent, dan kan TRE® jou helpen bij het (weer) ontspannen. Fysieke en emotionele klachten kunnen opgelost worden. En wat zo fijn is: je kunt, als je de oefeningen kent, het helemaal zelf doen. 

Yoga, ontspanningsoefeningen, massages, wandelen, sporten, medicijnen: misschien heb je het allemaal geprobeerd om van je stressklachten of fysieke klachten (pijn bij de darmen, de maag, de rug, etc.) af te komen, maar werkte het niet. Tegen jou wil ik dan zeggen: probeer TRE®. Hier lees je er nog veel meer over, ook over mijn eigen reis en over het ontstaan van TRE®.

Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten.

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie