Home » Relatie » Het relatieweekend: vind jij je relatie belangrijk genoeg?

Is een relatieweekend geschikt voor ons?

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

De Dramadriehoek

Het staat keurig op deze website: ‘Het relatieweekend is bedoeld voor stellen die goed aan een (nieuwe) relatie willen beginnen, voor hen die verdieping zoeken en voor koppels met serieuze problemen’. Toch vragen veel stellen zich af of het relatieweekend iets voor ze is. ‘Waarom zouden wij eraan deelnemen?’ vragen ze me.

Meestal bestaat mijn antwoord uit twee argumenten. Twee redenen die er wat mij betreft bovenuit steken. De eerste reden is: er is herkenning. Tijdens het weekend zijn er momenten waarop we als groep bij elkaar komen. Ik nodig dan een koppel uit om met hen een sessie of een oefening voor de groep te doen. Het maakt eigenlijk niet uit of jij vooraan zit of iemand anders, want altijd gaat het over herkenbare processen. De principes en wetmatigheden zijn namelijk hetzelfde in elke relatie. Die herkenning is een verademing.

De tweede reden heeft met de eerste te maken. Vaak lopen stellen rond met de vraag of het normaal is wat zij meemaken, of anderen dat ook hebben. Tijdens een relatieweekend blijkt dat inderdaad zo te zijn. Jullie zijn niet de enigen met deze issues. Dat biedt troost.
Overigens is het niet nodig dat je jullie problemen of situatie uit de doeken doet. Er zijn geen groepsgesprekken waarin jullie probleem onder de loep wordt genomen. Ook dat kan een reden zijn om juist aan ons relatieweekend deel te nemen.

Steun van de tribe

Als je daar zit en kijkt naar het koppel dat vooraan zit en een ‘demonstratie’ geeft, kan er iets in je loskomen. Vooral omdat het er veilig is en de sfeer goed is. Je kun emoties voelen, ook als je normaal gesproken moeite hebt met voelen. Vergelijk het met het kijken van een emotionele film. Je kunt erdoor geraakt worden en je emoties kunnen met je aan de haal gaan.
Als groep heb je veel aan elkaar, juist als het emotioneel is. Ik zei het al: er is herkenning en daarom troost. Je wordt gesteund door de rest, de tribe. Mannen vinden steun bij andere mannen en vrouwen bij andere vrouwen. Dat gebeurt ook buiten de sessies om en gaat heel natuurlijk. Overigens geldt dit natuurlijk voor zowel heterostellen als homostellen: in elke relatie is de dynamiek vrijwel gelijk. De warmte van de ‘tribe’ heeft een enorm herstellend vermogen.

Wat vinden anderen ervan?

Ik kan nog zoveel meer vertellen over de prachtige kanten van het relatieweekend, maar misschien kun je veel beter lezen over de ervaringen van deelnemers. Zo blikken deze deelnemers terug op een demonstratie (‘ontmoeting’) van een koppel: ‘Tijdens deze intensieve ontmoeting zag je gaandeweg essentiële dingen bij allebei veranderen. Hun houding veranderde, ze keken anders, praatten anders, je voelde de intimiteit en genegenheid groeien tussen hen. Ongelooflijk!’
Of neem dit stel, dat hun ervaring afsluit met: ‘Ook als je het samen al goed hebt is dit zo goed om te doen. Wacht niet af met investeren in je relatie tot er problemen zijn, maar kies ervoor om nu je relatie te versterken. Het is het meer dan waard.’

Het relatieweekend geeft hoop en verwachting. Maar hoewel het effect in het begin groot is, zal het wegebben als jullie er niet zelf mee verdergaan. Jullie moeten een doel hebben en je dagelijks leven zo invullen dat je het doel bereikt. En dan zal je zien dat jullie liefde voor elkaar elke dag groeit en je zelfs weer kriebels kunt voelen. Naast een relatieweekend bieden we ook reguliere relatietherapie aan.

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie