RELATIEWEEKEND

Visie bij een relatieweekend

Hadden we dit maar jaren eerder geweten

We zien om ons heen dat koppels steeds gemakkelijker uit elkaar gaan. Het percentage scheidingen stijgt nog steeds en dat is zorgwekkend.

Wij geloven dat het in veel gevallen niet nodig is om uit elkaar te gaan. Ook als het onderlinge vertrouwen enorm beschadigd is, is herstel mogelijk. Wij hebben dit zelf in onze eigen relatie meegemaakt en zien het al tientallen jaren dagelijks met andere koppels in onze praktijk gebeuren.

Als mensen bekend raken met onze aanpak, gaat er doorgaans een wereld voor hen open. ‘Hadden we dit maar jaren eerder geweten’, hebben we dan ook enorm veel keren voorbij horen komen.

Datzelfde zeiden wij ook toen wij zelf in een grote crisis zaten.

Hieronder beschrijven we welke stappen wij toen gezet hebben.

Ondanks dat de situatie heftig was, wilde we beiden onze relatie een kans geven. Daarom volgden we in het buitenland een workshop “Getting the love you want”, gebaseerd op het werk van Harville Hendrix.

De aanpak van Harville heet imagotherapie en benadrukt het belang van opvoeding op de relaties die je nu aangaat. Het was net alsof er een gordijntje voor onze ogen werd weggetrokken door wat we in deze workshop te horen kregen. Wij leerden op een nieuwe manier met elkaar communiceren. De vruchten hiervan werden snel zichtbaar en onze relatie verbeterde iedere dag dat we ermee aan de slag gingen.

Hedy Schleifer bracht een behoorlijke verdieping door haar benadering Encounter-centered Couples Therapy (EcCT). Kan imagotherapie nog redelijk vanuit het hoofd worden gedaan, bij Hedy leerden we samen hoe je op hartsniveau een diepe manier van verbinding kunt krijgen. EcCT is veel meer lijfelijk. Op Youtube kunt u filmpjes van haar vinden en met name haar TedTalk is heel aansprekend.

Tijdens de weekenden werken we zowel met imagotherapie als EcCT. Dit combineren we met de relatietherapiemethode EFT (Sue Johnson). EFT legt de nadruk op het belang van hechting in een relatie en helpt om de zogenaamde “duivelse dans” te ontrafelen die koppels met elkaar op den duur krijgen.

In feite levert ieder van deze drie benaderingen een deel van de aanpak die nodig is om een goede relatie te krijgen en te behouden. Afhankelijk van de situatie waarin jullie op dit moment zitten, is het belangrijk om jullie aandacht aan een of een combinatie van deze benaderingen te geven.

We willen tijdens het weekend de aanwezige koppels datzelfde gevoel bezorgen dat wij destijds hebben gehad.

Dit soort weekenden is niet alleen geschikt voor als er (grote) problemen zijn. Het relatieweekend dient ook als een soort APK voor de relatie of voor koppels die zich willen voorbereiden op bijvoorbeeld een huwelijk. Het biedt koppels de gelegenheid om de waan van de dag achter zich te laten om zich volledig op de verdieping van de relatie te kunnen concentreren.

We hopen jullie binnenkort te zien op een van onze relatieweekenden.

Jullie relatie is het waard.

Hans en Rita ’t Hart