RELATIEWEEKEND

Theorie, demonstratie en oefenen…

Het weekend is ingedeeld in modules met steeds een combinatie van theorie, een demonstratie met een koppel voor de groep, en uw eigen persoonlijke sessie. In de demonstraties, gedaan met een vrijwillig koppel vanuit de groep, zult u veel herkenning in uw eigen situatie vinden.

U wordt nergens toe geforceerd dus vooral degenen die niet wensen op te vallen, worden niet gedwongen zichzelf bloot te geven. Door de theorie en de demonstraties, leert u stap-voor-stap hoe u patronen in uw relatie kunt veranderen. U zult samen daarna oefenen in de grote ruimte zonder dat u van anderen last heeft. U kunt hierbij de richtlijnen in de manual die elke deelnemer krijgt, volgen.

Programma

Vrijdag

In de morgen zult u een demonstratie zien van een bezoek. Eerst zal een koppel worden uitgenodigd om een gesprek of discussie te hebben over iets waar zij ‘gedoe’ over hebben. Hierna zal het gesprek overgedaan worden volgens de principes van het bezoek. Het verschil is altijd op indringende manier merkbaar. Hierna gaat u dit met uw partner oefenen.

In de middag wordt theorie uitgelegd over o.a. de werking van het brein en de invloed van de opvoeding, etc. Daarna staat de zogenaamde interactiecirkel centraal. Deze is ontleend aan de EFT van Sue Johnson. U vult samen een interactiecirkel in naar aanleiding van een concreet voorbeeld. U ziet een demonstratie van hoe u dit via een bezoek kunt bespreken. Hierna bespreekt u samen hoe bij elk van u beiden “de dans” in elkaar steekt en doet daarover een bezoek.

Zaterdag

In de morgen wordt stilgestaan bij de meest voorkomende dynamiek die van de chimpansee en de schildpad en de belevingswereld van elk van hen. Deze oefening wordt met de groep als geheel gedaan, waardoor u ook van anderen ziet dat zij met dezelfde systematiek te doen hebben.

Op zaterdagmorgen wordt ook het frustratiebezoek gedaan. U zult ontdekken dat veel irritaties over zaken die voortdurend terugkomen, verband houden met issues uit uw kindertijd. Na de demonstratie gaat u dit type bezoek met uw partner doen.

Hierna volgt het ouder-kind bezoek. In dit bezoek ontdekt u samen welke invloed een ouder heeft (gehad) op uw gevoeligheden/allergieën binnen uw relatie. Eerst weer de demonstratie, daarna gaat u dit bezoek samen doen.

De dag eindigt met het onderdeel “het koesteren van elkaar” binnen de relatie. Na een korte uitleg zult u dit in de praktijk gaan brengen.

Gedurende de dag demonstreren we ook wetmatigheden met korte systemische oefeningen.

Een goede basis

De ‘Bezoeken’ kennen zoals u ziet, een aantal varianten, elk met een bepaalde structuur, elk met het doel u nieuwe inzichten te geven in uzelf en uw partner.

Tijdens een bezoek staat het leren kijken, voelen en afstemmen op uw partner centraal. U gaat door de bezoeken elkaar emotioneel echt ontmoeten. U zult merken hoe de aanwezigheid van uw partner in uw wereld enorm voedend werkt, waardoor u naar ‘meer’ gaat verlangen. Dat maakt de sessies zo bijzonder.

Het is de bedoeling dat u leert om deze bezoeken thuis te doen en dat u de interactiecirkel ook leert te gebruiken om patronen te doorbreken. In die zin heeft het weekend het karakter van een training die heel helend werkt. Het primaire doel van het weekend is dat u weer verbinding met elkaar kunt ervaren. Door de opzet leert u hoe u weer verbinding kunt ervaren. Meestal lukt dit ook om dit te bewerkstelligen. Het weekend biedt als zodanig een goede basis om verder te gaan. Afhankelijk van de aard van de knelpunten zullen sommige koppels nog aanvullende begeleiding nodig hebben.

En verder…

Als u meer wilt weten over de concrete leerdoelen en het programma, gaat u dan naar ‘Leerdoelen‘. Voor veelgestelde vragen (zoals ‘Wat zijn de verschillen met een persoonlijk traject?’) gaat u naar ‘Meest gestelde vragen‘.
Voor meer achtergrondinformatie kunt u ook de diverse weblogartikelen lezen. Wilt u reacties van deelnemers lezen, klik dan op ‘Ervaringen‘.