Home » Persoonlijk » Hoe moet je omgaan met stress?

Om leren gaan met stress

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Stress kan tal van oorzaken hebben. Het is een fenomeen dat iedereen bekend is. Als ik luister naar de verhalen van mensen die bij mij in de praktijk komen, dan kun je stress onderverdelen in drie categorieën.

Categorie 1: Planning niet op orde

Veel mensen hebben het druk en ervaren daarom stress. Ze vinden veel dingen urgent en staan altijd ‘aan’ omdat er voor hun gevoel veel moet gebeuren en het liefst nu meteen. Misschien herken je het. Je doet dingen die jij zelf belangrijk vindt, maar vaak wordt er ook een appel gedaan door anderen voor zaken die jij op dat moment minder belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een buurvrouw die vraagt of je even wilt oppassen of een collega die vraagt of je even wilt kijken naar iets wat hij geschreven heeft. Wellicht heb je een neiging om de ander te pleasen of wil je conflicten vermijden. Hoe dan ook; voor je het weet ben je weer aan de slag.
Wat doe jij vervolgens om van de stress af te komen? Je kunt de neiging hebben om onder al die ‘moetens’ uit te komen door even te Netflixen, of misschien ben je iemand die ineens zo’n eetbui krijgt. Je zegt tegen jezelf dat je dit ‘verdiend’ hebt, maar eigenlijk helpt het niet.

Veranderen is nooit gemakkelijk maar het helpt om je af te vragen of je echt ‘nee’ kunt zeggen tegen anderen, en dat je werkelijk ‘me-time’ voor jezelf kun inplannen.
Als ik aan mensen die hiermee worstelen vraag: ‘Heb je vrije tijd?’, dan is het antwoord bijna altijd: ‘Alleen als het ervan komt’. Maar vrije tijd moet je plannen. Je kunt zo enorm druk zijn met werk, een verbouwing, mantelzorgen voor je moeder, de hobby’s van kinderen; voor je het weet word je geleefd door je agenda en door anderen. Je bent niet meer bezig met zelfzorg, terwijl jouw lijf en je geest dit zo hard nodig hebben. Als jij je agenda niet zelf invult, dan vullen anderen deze in. Maak een planning (samen met je partner) en kijk samen hoe je meer evenwicht kunt aanbrengen in je dagelijkse planning.
Kortom: herken je deze vorm van stress? Begin weer voor jezelf te zorgen en plan vrije tijd in.

Categorie 2: Onopgeloste innerlijke conflicten

Ik kom in mijn praktijk veel mensen tegen die in deze categorie vallen. Vaak blijken mensen zo gezegd ‘tikken op hun neus’ te hebben gehad door anderen of door het leven in het algemeen. Misschien ben jij ook wel zo’n iemand en is jouw motto: ‘Vervelend maar we moeten verder’. Helaas blijken onverwerkte gevoelens uiteindelijk te leiden tot fysieke of psychische klachten.
Ik moet denken aan die jonge man in mijn praktijk die depressief bleek te zijn. Hij begreep er niets van. Al gauw besefte hij dat hij zich veel te vaak om de lieve vrede ging aanpassen aan de wensen van anderen (op zijn werk, thuis, etc.). Terwijl hij in zijn hart eigenlijk iets anders wilde doen. Hij bleef loyaal maar ervoer ondertussen erg veel en steeds meer stress.
Op een billboard zag ik laatst een mooie, passende quote hierover van Omdenken: Is waar je nu naartoe gaat ook echt waar je wilt zijn?
Deze jongen volgde mijn cursus over omgaan met boosheid. Boos zijn is heel gewoon en gezond; het geeft een grens aan. Deze jongen negeerde de boosheid in hem en kreeg daarom stressklachten en uiteindelijk depressieve gevoelens. Ik hielp hem bij het aangeven van zijn grenzen en het toelaten van belangrijke gevoelens, zoals boosheid.
Laat jij anderen over je grens gaan en heb je er moeite mee je eigen grens aan te geven? Ga je moeilijke dingen het liefst uit de weg? Of doe je werk dat eigenlijk niet bij je past? Al deze zaken kunnen stress geven. Ik kan je helpen om van deze stress af te komen door middel van de online cursus Omgaan met boosheid. Lees hier eens meer over en neem anders contact op als je geïnteresseerd bent.

Categorie 3: Relationele conflicten

Relaties kunnen voor veel stress zorgen. Ik zie veel koppels met escalaties. Wat dan altijd opvalt is dat deze spanningen in de relatie er ook toe leiden dat je energie afneemt Een veelgehoorde uitspraak is: ‘Ik merk dat die escalaties mijn werk beïnvloeden; ik heb er stress door en kan me niet goed concentreren.’
Wat opvalt is dat in de escalaties het koppel op zoek gaat naar het antwoord op de vraag: Wie is de boef? We denken het liefst in termen van ‘het is jouw schuld dat we hierin zijn terechtgekomen’.
Wat zij vaak niet beseffen is dat het altijd om een samenspel gaat. Je reageert op elkaar. Daarbij kan er verandering komen als beiden bereid zijn om naar hun aandeel in de opbouw van een conflict willen kijken.

Want onder frustraties en escalaties ligt een diepere laag: partners ervaren emoties als ‘ik voel me alleen’, ‘ik voel me niet begrepen’, ‘ik voel me niet gelijkwaardig’ en ‘ik voel me opgeslokt’. De emotionele reflex om uiting te geven aan deze onvrede of pijn is relationeel soms erg destructief. Met relatietherapie kun je deze reflexen leren veranderen.
In elke relatie is er dynamiek. En als je snapt hoe je samen conflicten kunt oplossen omdat je weet welke emoties erachter zitten, dan voorkomt dit enorm veel stress. Dan blijkt dat de heling in de relatie zit. Mijn online cursus relatietherapie kan jullie hierbij helpen, mochten jullie met deze vorm van stress zitten. Je krijgt dankzij de cursus veel informatie zodat je begrijpt hoe conflicten ontstaan en hoe je daar – vaak onbewust automatisch – op reageert. Ook leer je over de invloed die emotionele gebeurtenissen uit het verleden hebben op je gedrag van nu.
Hebben jullie de cursus gevolgd, dan heb je in ieder geval een routekaart hoe je eruit kunt komen. Ik kan jullie dan helpen om ingewikkeldere patronen te doorbreken.

 

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie