Home » Relatie » Stress uit je relatie halen met relatietherapie

Relatietherapie: haal de stress uit je relatie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Op het moment dat jij je partner ontmoette, was er waarschijnlijk weinig stress. Jullie waren twee individuen die elkaar vonden en werkten verliefd aan een leven samen. Maar na verloop van tijd kwamen er stressfactoren. Ze komen en gaan en sommige factoren blijven aanwezig – soms op de achtergrond. Stress zorgt voor onrust in je relatie en je relatie kan onder druk komen te staan. Hoe kan relatietherapie stress uit je relatie halen zodat je weer rust vindt bij elkaar?

 

Kleuren van stress

De stress in je relatie kan door van alles veroorzaakt worden. Om jullie prachtige baby die inmiddels al zes maanden te vaak en te hard huilt. Om je baan die veel van je eist waardoor je ook thuis nog met je werk bezig bent. Om je al volwassen kind dat ernstig ziek is en waarvoor je zo weinig kunt doen.

Als ik koppels spreek die duidelijk last hebben van stress, dan pak ik er een ‘kleurenkaart’ bij. Op die kaart staan vier kleuren, die allemaal iets zeggen over de mate waarin er rust of stress is bij een persoon: groen, geel, oranje, rood en blauw. Bij groen heeft iemand rust en ruimte, bij geel ook nog maar is er al sprake van wat stress. Bij oranje heeft die persoon behoorlijk wat stress en bij rood is de stress volop aanwezig. Blauw is de laatste kleur en betekent dat die persoon in standje ‘bevriezen’ staat. 

 

De dans

Als jij en je partner in groen of geel zitten dan is er ruimte om naar elkaar te luisteren en er voor elkaar te zijn. Het zijn de kleuren waarin je je kunt verbinden. Dat verandert bij oranje. Dit is het moment dat er te veel stress is en dat verbinden niet meer mogelijk is. Zit jouw partner in oranje, dan kun je niet meer bij hem of haar terecht met je eigen zorgen.

Wat er dan gebeurt, wordt in EFT (Emotionally Focused Therapy door Sue Johnson) de ‘dans’ genoemd. Want als jij merkt dat jouw partner gestrest (oranje of rood) is, wat zich bijvoorbeeld uit door een kort lontje, dan kun jij je als reactie daarop emotioneel terugtrekken. Als jij vervolgens in de zorgende rol kruipt, schakel je jezelf emotioneel af. Vanaf dat moment ben je emotioneel niet meer in je kwetsbaarheid beschikbaar: jij zit in blauw. Misschien ga je daardoor meer oplossingen aandragen. En dat heeft effect op jouw partner die in oranje/rood zit: hij of zij kan niet meer bij jou terecht en dat versterkt de stress. Je partner wordt als reactie daarop misschien zelfs kritisch (wat een communicatief onhandige poging is om je duidelijk te maken dat hij/zij je zachtheid en emotionele support mist).

Het gevolg is een relatie bomvol stress. Een relatie die onder druk staat. 

Je wilt van elkaar dat de ander gaat praten of zich gaat gedragen zoals jij dat wil, maar dat kan niet zolang iemand in rood of blauw zit. Sterker nog; oranje is de kleur waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Wordt er niet ingegrepen, dan gaat het van kwaad tot erger.

 

Rust in je relatie

En dan nu de hamvraag: hoe kun je als stel stoppen met die dans en weer beginnen in geel? Hiervoor biedt relatietherapie de uitkomst. Ik zorg ervoor dat stellen aan de ene kant inzicht krijgen in die theorie rondom de kleuren en aan de andere kant weten hoe ze ervoor kunnen waken dat ze beiden gestrest raken. Én wat ze zelf kunnen doen op het moment dat een van hen stress ervaart en het luisterend oor van de ander nodig heeft.

Lees hier meer over de dans. En om te zien waarom oplossingen aanbieden stressverhogend werkt, biedt dit filmpje een grappige maar zeer wijze les. 

 

Willen jullie ook weer rust in je relatie? Haal de stress weg met relatietherapie. Lees er meer over en neem vrijblijvend contact op als je aanvullende informatie wilt.

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie