Home » Relatie » Mijn partner vraagt continu advies over zijn eigen zaak

Mijn partner start ook een eigen zaak en wil continu advies

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Dennis heeft al jaren een eigen zaak. Zijn bedrijf heeft de nodige ups en downs gekend, maar tegenwoordig loopt het goed. Hij is er druk mee en ook behoorlijk tevreden. Zijn vriendin Annelies was jarenlang in loondienst maar heeft grote plannen: ze wil een eigen bedrijf beginnen. Eigenlijk speelt het idee al jaren, maar nu durft ze de stap te zetten.
Dennis is vanaf het begin betrokken geweest bij de dromen en wensen rondom de onderneming van Annelies. En nu het zover is en het regelwerk rondom het starten van de zaak begonnen is, vraagt ze hem voortdurend om raad. Hij heeft immers kennis en ervaring, én hij is haar partner; het is dus logisch en eenvoudig om Dennis in te schakelen als hulplijn. Maar het gaat Dennis steeds meer tegenstaan; hij wil niet elke dag praten en meedenken over het bedrijf van Annelies.

Partner is goedkope consultant

‘Ondernemerskoppels’ zoals Dennis en Annelies kunnen bij mij een traject volgen op het moment dat ergernissen zijn overgegaan in dagelijkse discussies en escalaties. Vaak ligt de echte oorzaak van de ruzies diep begraven onder spanningen en wrevel. Praten we er langer over door, dan komt het naar boven: de partner die de ander ‘moet’ bijstaan, is het zat dat hij (of zij) ingeschakeld wordt als goedkope consultant. Natuurlijk begrijpt deze partner dat een startende onderneming onzekerheden en spanningen met zich meebrengt, maar er komt een moment dat de nieuwe zaak alle gesprekken overheerst.

Liefdesrelatie uit het oog verloren

Wat is er nou precies aan de hand en waarom vinden we het zo vervelend als het ‘bedrijf voor, bedrijf na’ is? Dit heeft te maken met het taaksysteem en het liefdessysteem. Het taaksysteem gaat over positie, invloed en macht. Het liefdessysteem gaat over de liefde tussen twee mensen, intimiteit, kwetsbaarheid en ontmoeting. Deze twee systemen lopen door elkaar op het moment dat de een het voortdurend over het werk heeft en de ander daar helemaal zat van is (dit kan dus ook voorkomen als een van tweeën een veeleisende baan in loondienst heeft).
Als er geen balans is tussen het taaksysteem en het liefdessysteem, kun je niet meer met elkaar verbinden en verlies je uit het oog wat jullie ooit samen hadden.

Dicht bij de stip

Er is een mooie werkvorm die koppels inzicht geeft in de disbalans tussen het taak- en liefdessysteem. Hierbij maak ik gebruik van een opstelling. Deze begint met het taaksysteem. Beide partners gaan tegenover elkaar staan op een ronde mat met in het midden een stip. De stip is het bedrijf van de een. Waar ze gaan staan, mogen ze ieder voor zich bepalen. Hoe dichter bij de stip, hoe groter de (gevoelsmatige) betrokkenheid bij het bedrijf.
Annelies zal dicht bij de stip staan; het is immers haar onderneming. Maar Dennis staat ook dicht bij de stip. Hij maakt officieel geen onderdeel uit van het bedrijf, maar is gevoelsmatig intens betrokken. Als Dennis beseft dat Annelies’ bedrijf niet ‘van hem’ is, neemt hij veel meer afstand tot de stip. Hij ziet in dat er een klus bij hem is neergelegd die niet zijn klus is.

Daarna bekijken we in de werkvorm het liefdessysteem. Er is opnieuw een matje met een stip. In een goede relatie zullen beide partners op de stip staan. Maar in het geval van Dennis en Annelies zal Dennis verder van de stip af staan dan Annelies.
Ja, in het begin adviseerde hij Annelies met plezier. Hij zag zijn hulp aan haar als een vorm van liefde. Maar op een gegeven moment wordt helder dat het taaksysteem echt anders is dan het liefdessysteem. De situatie is onhoudbaar.

Werken aan begrenzen

Om meer balans te krijgen tussen het taak- en liefdessysteem moet je afbakenen en begrenzen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: zorg dat de gesprekken niet altijd over het bedrijf gaan. Ga samen leuke dingen doen en trek eropuit. En: doe niet altijd een appel op je partner als het gaat om het werk. Er zijn professionals die je kunnen adviseren en consulteren, zodat jouw bedrijf van de grond komt en gaat groeien. Een andere optie is om je partner daadwerkelijk invloed te geven in je bedrijf. Je kunt hem of haar voor diensten betalen of aandelen geven. Zo is het afgebakend en krijgt je partner de waardering die hij of zij verdient.
Rita en ik moesten dat ook leren. Toen ik mijn zaak begon (en nu nog steeds), kon ik er hele dagen over praten. Wij hebben de afspraak dat we op bepaalde tijden over mijn bedrijf praten en dat Rita altijd kan aangeven als ze het niet meer fijn vindt. Zo overheerst het gevoel dat ze mijn liefdespartner is en niet mijn consultant.

Als er weer balans komt tussen het taak- en liefdessysteem, worden de gesprekken thuis anders. Er is een scheiding tussen wat met werk te maken heeft en privézaken. Voor een goed liefdessysteem is dit cruciaal.

Komen jullie er niet uit? Misschien kan onze online relatietherapie helpen!

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie