Home » Relatie » Activiteiten tijdens een relatieweekend

Wat doe je tijdens een relatieweekend?

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Een koppel dat eens deelnam aan een relatieweekend, gaf in de feedback heel treffend aan: ‘Om je werk te kunnen doen, volg je een opleiding. Om beter te kunnen voetballen, ga je elke week trainen. Op het vlak van relatie moeten we alles zomaar in één keer kunnen, terwijl het zo belangrijk is om goed met elkaar om te (leren) gaan.’

Deze zinnen vatten samen waarom het zo waardevol is om deel te nemen aan een relatieweekend. Je leert in twee dagen ontzettend veel over jezelf, je partner en jullie relatie. Dit leer je door verschillende relatieweekend activiteiten. Met die kennis blaas je jullie relatie nieuw leven in. Maar wat doe je nou precies tijdens zo’n weekend? En is het iets voor jullie?

 

Vuile was buiten hangen

Sommige stellen vinden het spannend; waarom zou je de vuile was buiten hangen? Waarom zou je, omringd door onbekende koppels met eigen issues, werken aan je problemen? Hierover ben ik meteen duidelijk: zo zit het niet. Een relatieweekend is geen groepssessie. Je hoeft de verhalen van anderen niet aan te horen en je hoeft je eigen verhaal niet te delen met de rest. Een relatieweekend is namelijk vooral gericht op het bewust worden van je eigen blinde vlekken en van jullie patronen en emoties. En je leert hoe je hiermee kunt omgaan met respect en begrip voor elkaar.

 

Demonstraties

Een relatieweekend bestaat uit twee dagen met een mooie balans tussen theorie, voorbeelden en de toepassing van datgene wat je geleerd hebt. Het zijn de bouwstenen waarmee je werkt aan een goede relatie. 

Een belangrijk onderdeel zijn de demonstraties door een stel dat dit vrijwillig doet. Daarbij gaat het niet om de inhoud van de demonstratie, maar om wat er gebeurt tussen de twee partners. Én hoe dit te beïnvloeden is. Een terugkerende frustratie heeft bijvoorbeeld meestal te maken met iets wat in het verleden is gebeurd. Het moment dat een stel dit beseft, is intens en soms emotioneel. 

Dat is het vaak ook voor de toeschouwers die de impact ervan voor eigen ogen zien gebeuren. Er is herkenning. Het gevolg is dat je je hart openstelt voor je partner. Je ontmoet de zachtheid bij elkaar en je weet dat verandering weer mogelijk is.

 

Bouwstenen

In feite bestaat het relatieweekend uit het aanreiken van bouwstenen. Er zijn korte momenten met theorie waarin je ondertiteling krijgt bij wat er gebeurt in een relatie als mensen uit verbinding gaan. Ook zijn er praktische werkvormen. De ingrediënten zijn onder meer: het leren toepassen van de dans uit de EFT (Emotionally Focused Therapy van Sue Johnson), leren hoe je de wereld van je partner ‘bezoekt’ (theorie van Hedy Schleifer) en enkele korte systemische oefeningen. 

Dit zijn stuk voor stuk bouwstenen die jou helpen om tijdens het weekend diepgaande issues te bespreken. Dit werkt niet alleen helend voor stellen met (terugkerende) conflicten, maar is ook erg waardevol als je nog maar kort een relatie hebt.

 

Relatieweekend of relatietherapie?

Als jij en je partner geen heftige gebeurtenissen (zoals een onverwerkte affaire of het verlies van een kind) hebben meegemaakt tijdens jullie relatie, dan kan ik je aanraden om naar het relatieweekend te gaan. Niet alleen omdat je zo best wat geld bespaart, maar vooral omdat het ontzettend prettig is om erkenning te vinden bij andere koppels. Door het zien van de demonstraties, het doen van de oefeningen en de ‘bezoeken’, krijg je meer zicht op hoeveel koppels met vergelijkbare dingen worstelen. Je zal ontdekken dat jullie niet de enigen zijn die bepaalde issues hebben. 

En als je vrijwillig een demonstratie geeft, zul je je omringd weten door mensen die jullie het allerbeste gunnen. Dat zorgt voor een enorme boost. 

De impact van een relatieweekend is voor veel stellen groter dan de impact van relatietherapie. Daarnaast: tijdens een weekend heb je tijd voor elkaar, je bent weg van huis en écht samen om te werken aan jullie relatie. Dit is anders dan bij relatietherapie, waarbij de sessie van anderhalf uur ingepland moet worden in de vaak volle agenda’s. 

 

Geen conflicten, wel naar relatieweekend

Veel stellen – misschien jullie ook wel – hebben op dit moment een prima relatie; er zijn geen ruzies. Eigenlijk zijn jullie best gelukkig samen. Maar zelfs dan kan ik jullie aanraden om naar een relatieweekend te gaan. Want waarschijnlijk hebben jullie ooit lastige tijden gekend. En je weet ook dat de kans groot is dat er pittige fases gaan komen. Tijdens het relatieweekend worden jullie toegerust om ook de toekomstige lastige momenten goed te doorstaan en elkaar dan niet alsnog kwijt te raken.

 

Opnieuw kriebels voelen

Veel deelnemers laten na afloop van het relatieweekend weten dat ze elkaar weer hebben teruggevonden (zie ook de reviews). Dit zijn meestal koppels die vóór het relatieweekend niet echt meer plezier hadden in de relatie en ik elkaar. Die het eigenlijk niet meer zo zagen zitten. Het maakt me dankbaar dat het effect van het relatieweekend zo groots kan zijn. Hoe ik dat weet? Omdat mensen ook na langere tijd laten weten dat het weekend zoveel verandering in gang heeft gezet. 

Voor het geval je nu denkt dat het niet mogelijk is dat alle koppels positieve ervaringen hebben, dan ben ik de eerste die zal zeggen dat dit ook klopt. Enthousiasme over de impact wil ik zeker niet verwarren met realisme. Sommige koppels kunnen ook met dit weekend niet tot herstel komen. 

 

Uiteraard kun je na zo’n weekend ook nog aanvullende sessies bij mij of bij een andere therapeut volgen. Want soms is het nog lastig om het geleerde toe te passen. Een paar extra sessies zullen dan zeker helpen. Maar als je eenmaal de verbinding weer hebt ervaren, weet je en voel je waarvoor je het wilt doen. 

Ook heb je door het geleerde meer regie gekregen. Je kent nu de bouwstenen en je kunt ze af en toe wel en soms nog niet toepassen. Soms stap je in je oude reflex van reageren. Maar: je kent de tools om het patroon te kunnen veranderen. 

Toen Rita en ik onze crisis hadden en leerden om op een andere manier onze conflicten op te lossen, duurde het nog zeker drie jaar voordat het helemaal weer goed was. Je moet vertrouwen weer opbouwen en dat kost tijd. Ook wij hebben daarna nog af en toe hulp gehad. Zie het als achterstallig onderhoud. Maar weet vooral dat het kán: je kunt die kriebels voor elkaar weer voelen.

 

Keuzes maken

Het is niet zo dat het veranderingsproces vanzelf gaat. Wat ik altijd aangeef tijdens zo’n weekend is dat alles wat je leert (en ervaart), niet gaat werken als je geen keuzes maakt. Uiteindelijk moet je zaken aanpassen of je leven anders inrichten, zodat je de geleerde lessen kunt toepassen. 

Lees hier meer over het relatieweekend. We zien ernaar uit jullie te ontmoeten!

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie