Home » Relatie » Niet geloven in relatieherapie

Relatietherapie? Ik geloof er niet in 

Relatieherapie werkt echt!

Meer weten over de werking van therapie?

Klik dan hier

 

Twijfels over therapie en de toegevoegde waarde ervan; je bent niet de eerste die ze heeft. Ik heb ze wel eens in mijn spreekkamer zitten: één helft van een koppel die relatietherapie onzin vindt. Of iemand die vastgelopen is in het leven en depressief is, maar niet gelooft in de werking van therapie. 

Goed nieuws voor hen: Relatietherapie werkt écht!

 

De bril waarmee je naar de wereld kijkt

Ik wil je graag iets vertellen over je brein en met name over de (neo)cortex en je emotionele brein. Je cortex slaat nieuwe kennis op en heeft een heel andere kijk op de dingen dan je emotionele brein. Die laatste is de bril waarmee je naar de wereld kijkt. Je emotionele brein heeft namelijk alle impactvolle gebeurtenissen uit jouw hele leven opgeslagen. Dat brein wordt dan ook flink getriggerd als je iets meemaakt dat lijkt op een eerdere emotionele gebeurtenis. 

In die zin is je emotionele brein te vergelijken met een tijdloze database. Het maakt niet uit wanneer je iets hebt meegemaakt; als je iets meemaakt wat lijkt op wat er al is opgeslagen, schakelt je brein over naar vechten, vluchten, of bevriezen. Dat maakt dat je verstandelijk (cortex) weet dat je iets niet moet zeggen of doen, maar dat je gevoelsmatig (emotionele brein) toch tegengesteld reageert.

De volgende stap is: hoe krijg je hier regie over, zodat jouw emotionele brein niet de overhand krijgt en jouw handelen beïnvloedt? Er zijn behoorlijk wat manieren maar in deze blog behandel ik een manier.

 

De collega met de stekelige opmerking

Het mooie aan het emotionele brein is dat het zich laat foppen. En daar maak ik tijdens sessies dankbaar gebruik van. 

Zo was er een deelnemer (laten we haar Cora noemen) aan de training Persoonlijke effectiviteit die vertelde dat haar collega eens een vinnige opmerking maakte en dat zij toen dichtklapte en er een heel naar gevoel aan overhield. 

Dat Cora zó reageerde op de opmerking van haar collega, kwam door haar moeder. Cora’s emotionele brein had onthouden wat haar moeder zei en deed, en reageerde op de collega door dicht te klappen. Kortom; haar brein verwarde door de tijdloze opslag het heden met ervaringen uit het verleden. Het was voor het brein een logische koppeling, terwijl verstandelijk dit niet zo was.

Om het emotionele brein van Cora voor de gek te houden, bombardeerden we een andere deelnemer tot ‘moeder’. Cora mocht alles tegen haar ‘moeder’ zeggen wat ze wilde. En dat deed ze. Wat een ontlading! Cora kon zo teruggaan naar de ervaring in het verleden en liet haar brein geloven dat dit gesprek echt plaatsvindt. Dat bedoel ik met dat het brein zich voor de gek laat houden.

Daarna bootsten we de situatie met de collega na. Nadat haar ‘collega’ (weer een andere deelnemer) de vinnige opmerking maakte, was het even stil. Verbijsterd keek Cora de groep aan en ze zei dat het gevoel compleet anders was. Ze was niet dichtgeklapt, zoals ze had verwacht, en ze ontdekte dat het pijnlijke gevoel weg was. Hoe ik dit weet? Een jaar later kwam ze nog eens terug voor een coachingsgesprek waarin ze vertelde dat ze nu helemaal anders met haar collega om kon gaan.

 

Ervaringen uit het verleden veranderen

Het voorbeeld van Cora laat zien dat je kunt teruggaan in de tijd om een onverwerkte situatie op te zoeken, en dat je deze situatie alsnog kunt veranderen. Natuurlijk zijn de feiten niet veranderd, maar je emotionele brein accepteert die verandering wél. 

In een groep kun je daar representanten voor gebruiken, in persoonlijke sessies kun je deze situatie in je fantasie voorstellen terwijl we bijvoorbeeld met een techniek als Brainspotting de emoties verwerken. Ook het werken met de innerlijke delen verstand tegen gevoel, of de volwassen versie versus de jongere versie van jezelf is mogelijk. 

Kom je voor relatietherapie bij Triple Impact dan kunnen we zelfs je partner (als dat gepast is) op dat moment vragen om die rol van een vader of moeder op zich te nemen (het zogenaamde ouder-kindbezoek). 

Dit zijn een paar mogelijkheden. Het principe blijft dat ervaringen uit het verleden die brandstof leveren voor je allergische reacties in het heden, te veranderen zijn.

Verbinding met jezelf en met anderen

Dit is één voorbeeld van hoe effectief therapie kan zijn. In dit geval gaat het over het herstel van de verbinding met jezelf. En hoe je daarna effectiever de verbinding met anderen legt. 

Wil je meer weten over relatietherapie van Triple Impact? of online relatietherapie? Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Relatieherapie werkt echt!

Meer weten over de werking van therapie?

Klik dan hier