Home » Relatie » Zo open je je hart weer voor je partner en herstel je de connectie

Zo open je je hart weer voor je partner en herstel je de connectie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

De Dramadriehoek

Ze werd afstandelijk om zichzelf te beschermen

Henk is een hardwerkende ondernemer. Zijn harde werken heeft hem veel gebracht. Hij woont, samen met zijn vrouw en twee puberzoons, in een prachtig, vrijstaand huis. Het bedrijf van Henk is groot en Henk is nauw betrokken bij alle bedrijfsprocessen. De hele dag door, zelfs in het weekend, is hij bezig met zijn bedrijf.

Susan, zijn vrouw, viel destijds als een blok voor de energieke en ambitieuze Henk. Ze was trots op
hem en genoot van de luxe etentjes en de ontspannen vakanties aan de andere kant van de oceaan.
Maar tegenwoordig staat Susan er anders in. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer tijd er overblijft voor andere dingen. Tijd die ze alleen of met vriendinnen doorbrengt, maar zelden samen met Henk. Vaak probeert ze in het weekend iets gezelligs te bedenken voor hun samen, maar dat past niet in de planning van Henk. Zelfs samen eten blijkt een opgave te zijn: Henk is continu aan het werk. En áls ze een keer samen zijn, lijkt hij afgeleid. Is het niet door zijn telefoon, dan wel in gedachten.

Henk is zo veel bezig met zijn onderneming dat het onmogelijk is om écht contact met hem te hebben. Susan voelt zich gekwetst en om haar hart te beschermen, bouwt ze er een muurtje omheen. Ze wordt afstandelijker en onpersoonlijk.
Henk merkt dat. En hij reageert op een manier die kenmerkend voor hem is: hij werkt nóg harder om haar zo meer te kunnen geven, in de hoop dat zij hem gaat bewonderen.

Onbewuste overtuiging

De reden voor het harde werken van Henk had te maken met zijn verleden. Zijn kindertijd was heftig: er was veel armoede. Onbewust werd Henks overtuiging: ik zal zó goed voor Susan en de jongens zorgen, dat zij nooit armoede zullen kennen.
Susan had natuurlijk geen idee van deze drijfveer.
Beiden moesten zich bewust worden van Henks overtuiging. Susan kreeg zo begrip voor het gedrag van Henk, en Henk kreeg grip op wat er leefde in zijn eigen hart.

Vaak hebben bepaalde overtuigingen en manieren van hoe je je leven inricht, te maken met je verleden. Het is daarom belangrijk om het effect van je verleden – of die van je partner – te erkennen. Als je samen de issues van je hart aanpakt en van hart tot hart met elkaar communiceert, kun je als koppel weer liefde en echte verbinding ervaren.
Je bent dan niet alleen verbonden met je partner, maar ook weer met jezelf en je eigen geschiedenis.

Je kunt zelf de muur afbreken

Misschien hebben jullie elkaar beschadigd in de afgelopen jaren – zij het onbewust. Wellicht zitten jullie compleet vast in patronen. Misschien voel je je gekwetst door je partner, ben je bitter geworden en ben je jezelf gaan beschermen door een muur rondom je hart te bouwen.
Je kunt er zelf voor kiezen om die muur weer af te breken. Uiteraard is hiervoor herstel van het geschonden vertrouwen voor nodig.

In je hart leeft enorm veel. Daar ligt alles opgeslagen wat je bijvoorbeeld in je jeugd hebt meegemaakt. Je overtuigingen zijn gevormd door deze ervaringen. Ook wat je bent gaan geloven over je partner, komt uiteindelijk vanuit je hart. En dat je uiteindelijk een muurtje bouwde om je hart te beschermen, is helemaal niet vreemd.

Als je verandering wil, als je weer een goede relatie wil met je partner, moet je dit vanuit je hart doen. Jouw hart tegenover het hart van je partner. Je kunt wel proberen om met je hoofd, je verstand, je relatie te verbeteren, maar dat is niet de oplossing. Laat gesprekstechnieken of trucjes links liggen; je hart is de sleutel tot verandering. Relaties worden beslist op hartsniveau.

Je moet dit samen doen

Wist je dat álles in je relatie verandert als je leert om contact te maken met je partner vanuit je hart? Ik denk vaak terug aan het stel dat ik sprak toen het bijna te laat was: zij stond al met één been uit hun relatie en wist bijna zeker dat ze niet meer met hem verder wilde. Hij had haar diep gekwetst en er was sprake van een flinke muur om haar hart.
Om taal te geven aan haar blokkade liet ik haar dit zeggen tegen haar man: ‘Ik heb een muur rondom mijn hart gezet waardoor ik je niet meer kan toelaten’. En ineens werd ze zich hiervan bewust. Ze werd er eigenaar van.
Later vertelde ze me dat, op het moment dat ze die zin hardop uitsprak naar haar partner, ze besefte dat ze zélf de keuze moest maken om hem weer toe te laten of niet. Ook zij moest iets doen; het lag niet allemaal aan hem. Zij sloot hem buiten én had de mogelijkheid om hem weer toe te laten in haar hart.

Als je het lastig vindt om je kwetsbare kant te tonen

Vind je het te moeilijk, te verdrietig om hiermee bezig te gaan? Begrijpelijk. Niet voor niks heb je je hart beschermd door er een muur omheen te zetten. Als de muur weer weg is, ben je kwetsbaar. Maar er is ook een andere kant: als de muur weg is, is er weer een weg vrij voor je partner. De partner van wie je ten diepste houdt en die ook van jou houdt.

Merk jij dat je een muur hebt opgetrokken om jezelf te beschermen? Is het daarom bijna onmogelijk om écht contact te hebben met je partner? Ik help jullie om de muur weer af te breken en om je weer veilig te voelen in elkaars bijzijn. Om van hart tot hart met elkaar in verbinding te zijn. Plan een call in voor een persoonlijk gesprek met mij.

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie