Relatietrajecten

Respectvol afscheid nemen

Home » Trajecten voor relaties » Afscheid nemen

Afscheid nemen kan een (erg) pijnlijk proces zijn. Harville Hendrix (Imago Relatietherapie) en de zijnen, hebben daarom een ‘ritueel’ ontwikkeld waardoor koppels heel doelbewust bij de betekenis van het afscheid en de invulling van hun toekomst stilstaan.

Redenen voor zo’n afscheidssessie kunnen zijn:

  • U weet zeker dat u uit elkaar wilt en wilt dit op een respectvolle manier doen.
  • U twijfelt zo over uw relatie dat u wilt ontdekken hoe het afscheid voelt, hoe dat zou zijn.
  • U wilt afscheid nemen van een moeizaam tijdperk dat achter u ligt, en een nieuw verwelkomen. U maakt samen een nieuwe start.
  • U wilt het verlies van uw partner door scheiding of overlijden verwerken en een tijdperk afsluiten.

Afscheid nemen van een relatie

Vaak stoppen mensen met een relatie zonder dat ze een bewust ritueel doen waarin ze samen stilstaan wat de relatie voor hen heeft betekend en hoe de toekomst eruit moet zien. En zeker als er kinderen in het spel zijn, is dat laatste extra belangrijk, omdat de partners in die zin altijd met elkaar verbonden zullen blijven. Er kunnen diverse redenen zijn, waarom u doelbewust afscheid van uw partner wenst te nemen:

  • De liefde is verdwenen;
  • Er is een ander in het spel, en u weet niet voor welke partner u moet kiezen;
  • U bent uit elkaar gegroeid;
  • Er zijn teveel pijnlijke dingen gebeurd.

Wat gebeurt er tijdens zo’n sessie?

Tijdens deze sessie staat u, zoals gezegd, heel bewust stil bij en neemt u afscheid van uw relatie: de aspecten van de relatie die u heeft gewaardeerd, de aspecten die u als negatief heeft ervaren en afscheid van de dromen die u na het afscheid nooit meer samen zult realiseren. Beide partners zullen dus afscheid nemen. Veelal wil de ene partner vooral afscheid nemen van de partner zelf, terwijl de ander meer van een tijdperk afscheid zal willen nemen.

Een belangrijk onderdeel van de sessie is het bespreken van toekomst. Als u kinderen heeft, zult u met elkaar verbonden blijven door de kinderen, zolang u leeft. U kunt daarom beter maar leren hoe u op een constructieve wijze met elkaar kunt blijven communiceren.

Impact van de sessie

Door de bewuste wijze waardoor zowel de goede als de negatieve aspecten van de relatie opnieuw worden doorleefd, voelt u de impact van het verlies. Zoals bekend, weet u past wat u mist als u dat niet meer heeft. In deze sessie gaat u ervaren wat het betekent als u uw partner niet meer heeft. Deze sessie is daarom een ritueel dat elk koppel zou moeten doen als ze besloten hebben of overwegen uit elkaar te gaan. Juist als er een ander in het spel is, voelt u niet alleen de impact van het afscheid dat u bewust neemt, maar ook hoe het voelt dat uw partner bewust afscheid van u neemt. Deze sessies worden daarom als emotioneel pittig en verduidelijkend ervaren.