Home » Persoonlijk » Hoe om te gaan met emoties

Omgaan met mijn emoties: ik kon het niet

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Relatie en stress

Maakt het voor jou verschil als je weet dat jouw therapeut of psycholoog hetzelfde heeft meegemaakt als jij? Dat hij niet alleen als deskundige begrijpt wat je bedoelt, maar oprecht met je mee kan voelen? 

Ik ben niet alleen therapeut, maar ook ervaringsdeskundige. En dat maakt dat ik goed begrijp door welk proces veel van mijn cliënten gaan. Cliënten vertellen me dat ze dit erg waarderen; ze hebben het gevoel dat ik naast hen sta, en niet tegenover of boven ze.

 

Ik was boos

Mijn verhaal begint in de jaren ’80. Ik was toen een jaar of vijfentwintig en kwam in een persoonlijke crisis terecht die mij depressief maakte. Dat had deels te maken met mijn opvoeding: mijn vader was oorlogsveteraan en ik kreeg daar een ‘erfenis’ van mee. Ik was – zoals dat heet – een tweedegeneratieslachtoffer. Ik voelde me in die tijd heel erg stuurloos en zocht hulp. Tijdens therapie leerde ik hoe ik met mijn gevoelens om kan gaan; dat hielp enorm. 

 

Niet weten wat je voelt

Als je niet gezond omgaat met je emoties leidt dat óf tot overreactie in de boosheid, of juist tot onderreactie. Dat laatste gold voor mij. Ik was heel conflictvermijdend en bleef aardig waar ik dat niet moest zijn. Ik herinner me het moment dat ik een telefoongesprek voerde en iemand in de buurt tegen me zei nadat ik het gesprek had beëindigd: ‘Wat heb je een rood hoofd’. De feiten logen niet: ik had een rood hoofd van boosheid. Ik was boos en ik had het zelf niet door. 

Het zette me aan het denken. Blijkbaar heb je dat als mens nodig: iemand (of een cursus) die je helpt om jezelf beter te snappen.

 

Psycholoog én ervaringsdeskundige

Toen ik mijn eigen crisis had, studeerde ik psychologie en leerde ik veel over emoties. Emoties mogen er zijn, boosheid hoort bij het leven. Maar als je gevoelens wegstopt of negeert, kan dat leiden tot allerlei fysieke en psychische klachten.

Dat ik niet kon omgaan met mijn emoties, had flink wat impact op mijzelf en mijn omgeving. Ik zie dat ook terug bij cliënten. Zo is de relatie van een koppel niet gelijkwaardig als de een wél en de ander niét kan omgaan met emoties. Degene die zijn of haar emoties niet de baas is, kan klachten krijgen als depressiviteit of pleinvrees. Therapie of training kan helpen om op een gezonde manier om te gaan met boosheid en andere emoties. Zo wordt de relatie weer gelijkwaardiger en verdwijnen fysieke en emotionele klachten.

 

Geloofwaardig

Je mag boos zijn. Sterker nog, door boosheid leer je voelen dat je grenzen hebt. Dit komt uitgebreid aan bod in de gesprekken die ik voer met cliënten. En altijd benoem ik dan ook mijn eigen ‘reis’. Want ik zie het als een groot voordeel dat ik weet waar mijn cliënten doorheen gaan en dat ik ze de route kan laten zien die ze kunnen bewandelen. Dat ik oprecht kan zeggen: ‘Ik kan me voorstellen hoe het voor jou moet voelen, want ik ken het ook’, en vervolgens kan uitleggen wat voor mij gewerkt heeft. 

Ik ben transparant over mijn eigen reis. Door transparant te zijn, is er geloofwaardigheid; dat vind ik heel erg belangrijk. En omdat ik naast ervaringsdeskundige ook therapeut ben, is mijn manier van werken wetenschappelijk onderbouwd.

 

Je leven verandert door therapie

Destijds had ik psychische klachten en durfde ik geen ‘nee’ te zeggen. Misschien geldt dit ook voor jou, of misschien krijg jij juist vaak conflicten met anderen. Maar op een gegeven moment komt er een punt waarop je weer eigenaar wilt worden van je emoties en op een gezonde manier met jezelf en anderen wilt omgaan. Wist je dat anderen jou behandelen door wat jij zelf doet, zegt en uitstraalt? Als dat niet tot prettige relaties leidt dan heb je een klus te klaren; je moet erachter komen hoe je je profileert op een prettige manier. En dat kan alleen als je goed omgaat met je eigen emoties en behoefte.

 

Ik kan je daarbij helpen. Het ontdekken van wetmatigheden heeft mij jaren gekost, maar jij kunt die leren door de online videotraining ‘Omgaan met boosheid’ te volgen. Het gaat hierin niet alleen om boosheid, maar ook om andere emoties, zoals onzekerheid en angst. Ja, dat is spannend want het betekent dat je ook pijn tegenkomt. Maar je wordt er een gelukkiger mens van. Veel cliënten nemen afscheid van mij met de woorden: ‘Mijn leven is veranderd door deze sessies’. 

 

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Je kunt vrijblijvend contact opnemen voor informatie. 

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie