Home » Relatie » Relatietherapie, wanneer is het nuttig?

Wanneer is relatietherapie nuttig?

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Wanneer is relatietherapie nuttig? Die vraag kan een beetje vreemd overkomen. Immers; als jullie worstelingen ervaren of problemen hebben maar wel bij elkaar willen blijven, dan is relatietherapie toch altijd nuttig? Ik kan daar niet eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Daarom leg ik je uit wanneer relatietherapie wél en wanneer relatietherapie niét nuttig is.

Relatietherapie is wél nuttig als…

Het goede nieuws is: relatietherapie is in veel situaties nuttig. Je kunt uit elkaar groeien, geen oog meer hebben voor elkaars behoeftes, of regelmatig escalaties hebben: allerlei redenen om relatietherapie te willen krijgen. Want vaak leveren deze problemen veel stress op en als de stress bij een van beiden of bij allebei een hoogtepunt bereikt, begint vaak de zoektocht naar een oplossing. 

Het kan ook stressvol zijn als je niet zozeer openlijk conflict met elkaar hebt, maar al heel lang geen verbinding meer ervaart. 

Koppels verzanden in gedoe over praktische zaken, zoals de deur van het keukenkastje dat manlief altijd open laat staan, de prullenbak die nooit op tijd geleegd wordt, of het shopgedrag van de vrouw. Deze ruzies zijn alleen maar een symptoom van iets wat veel dieper zit. Het is een reactie op emoties die dieper liggen, zoals het gevoel niet gezien te worden, je alleen of niet gelijkwaardig voelen, etc.

Relatietherapie is in dit soort gevallen een goede oplossing. Relatietherapie bestaat uit een combinatie van ondertiteling geven van het leren doorzien waarom een conflict er ineens lijkt te zijn. Zo zal de een bijvoorbeeld boos worden vanuit de frustratie dat de verbinding niet voelbaar is, terwijl de ander boos wordt omdat deze zich doorlopend overvraagd voelt. Lees hierover in het artikel ‘Wat ben ik? Een chimpansee of schildpad?’ en het artikel ‘Agressietraining: stop de agressie in relaties’.

Als koppels leren om weer opnieuw met elkaar tot een gesprek van hart tot hart te komen en merken dat conflicten verdwijnen, komt er weer hoop.

Natuurlijk vraagt dat wel wat van beide partijen. Je moet leren om over kwetsbare en pijnlijke emoties te praten. Soms gaat het om heftige ervaringen en gevoelens, zoals het verlies van een kind, ongewenste kinderloosheid of een affaire van de ander. Het leren praten hierover gaat alleen in een veilige setting, zoals tijdens relatietherapie. 

De kennis en ervaring die je opdoet tijdens de sessies neem je vervolgens mee naar huis. En steeds vaker zullen jullie ook thuis dit soort gesprekken kunnen voeren. Overigens is het ook belangrijk om hier tijd voor vrij te maken. En dat kan een uitdaging zijn als je beiden een veeleisende baan hebt en een druk huishouden… 

Relatietherapie is niét nuttig als…

Lopende affaire of verdovende middelen

Soms is relatietherapie niet nuttig. Dan is er een derde factor in het spel waardoor een van de partners (of beiden) te veel afgeleid is. Denk aan een lopende affaire of het actief gebruiken van drank of drugs. In die gevallen kan ik een koppel geen therapie geven. Relatietherapie betekent namelijk dat je je kwetsbaar opstelt omdat je wilt werken aan jezelf en je relatie. Bij een derde factor zal die kwetsbaarheid enkel leiden tot meer kwetsing: een affaire of een verslaving die doorgaat. In feite is de derde partij in de relatie (drank of affaire) een constante factor van stress die het helende proces in de weg staat. Vandaar dat eerst deze vluchtwegen moeten worden gestopt.

Onverschilligheid

Relatietherapie werkt ook niet als een van de partners onverschillig is geworden. Als iemand onverschillig is, is zijn of haar hart gesloten: ‘het raakt me niet meer’. Soms is dat het gevolg van pijnlijke gebeurtenissen, zoals een affaire van de ander. 

Onverschilligheid is iets anders dan het overlevingsmechanisme ‘ik voel niets meer’. Bij ‘ik voel niets meer’ is er nog wél hoop, want vaak is dit het gevolg van het feit dat je in de bevriezingsmodus zit. Dat wil zeggen dat dit een overlevingsmechanisme is om je af te sluiten voor de stress die de relatie met zich meebrengt. Dit is dus het gevolg van de dynamiek tussen de partners. En daar kunnen we aan werken tijdens relatietherapie. Als de relatie zich ontspant, dan kan de liefde aan beide kanten weer gaan stromen. 

Afscheid nemen

Als relatietherapie geen zin meer lijkt te hebben, dan is het bewust afscheid nemen een eervolle manier om elkaar los te laten. Dit is een ritueel waarbij ik een koppel help stil te staan bij de diverse fasen van hun relatie om deze op respectvolle manier af te sluiten (zie hiervoor: afscheid nemen).  Vaak ontdekken koppels door dit proces een opening om op een prettige manier met elkaar om te blijven gaan.  

Hoe zit het met jullie relatie? Is er vanuit beiden een wens om weer naar elkaar toe te groeien en hernieuwde liefde te voelen voor elkaar? Hier lees je meer over de verschillende therapieën voor koppels. Bekijk eens wat bij jullie past en neem indien nodig contact op als je meer informatie wilt.

 

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie