Home » Relatie » Niet verbonden voelen met Partner

Voelt u zich niet verbonden met uw partner?

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie

Door Hans ’t Hart

Momenteel leer ik golfen. Ik weet niet of u weleens op de golfbaan staat, maar mijn ervaring is dat golfen een gevecht is met jezelf. Als je een bal niet goed slaat, is het gemakkelijker om dit weg te wuiven en te zeggen ‘dat de club niet okay is’, in plaats van toe te geven dat het vooral iets zegt over hoe jezelf in elkaar zit.

Een van de dingen die ik leerde, is dat de beweging in de swing ontspannen moet zijn. Ik kneep als een gek in die club en kreeg er vooral pijn in mijn armen van. Dit gaf alleen maar meer stress omdat die bal ook nergens kwam. Maar ja, ik wilde ver slaan.

Als er niemand is die u uitlegt dat u niet moet knijpen in zo’n club om goed te slaan, zult u dat balletje überhaupt nooit ver slaan. Het analyseren van uw slag is nodig om u slagvaardiger te maken.

Met ‘zo ben ik nu eenmaal’ zult u nooit scoren

Sommige mensen willen gewoon niet over zichzelf nadenken en analyseren waarom de relatie niet lukt. Het is gemakkelijker om allesbehalve uzelf de schuld te geven.

Veel koppels zetten vooral veel kracht achter wat ze doen om hun resultaat te behalen. Ze vergeten daarbij om stil te staan bij de vraag: Wat er gebeurt allemaal in mij en tussen ons? Terwijl deze vraag essentieel is om verandering te krijgen. U moet de dynamiek tussen u beiden en de dynamiek in uzelf beter leren snappen om tot een beter resultaat te kunnen komen.

U zult uzelf moeten trainen in het anders reageren. U moet net als bij golf het gevecht met uw karakter aangaan. Met ‘zo ben ik nu eenmaal’, zult u nooit scoren. Niet in golf, maar ook niet in intieme relaties.

Het verleden speelt vaak een belangrijke rol

Tijdens relatietherapie kijken we met elkaar naar wat er in uzelf en tussen u en uw partner gebeurt. We proberen de achterliggende oorzaken in beeld te krijgen. Dan belanden we onvermijdelijk bij de momenten waarop u gekwetst bent. Vaak is uw partner niet de enige die u gekwetst heeft, maar is het ook uw vader, moeder of een broer of zus.

U kunt tegen uw partner zeggen: “Ik heb het gevoel dat ik niets goed bij je kan doen!”. De kans is groot dat bij een verdere verkenning blijkt dat dit gekoppeld is aan een of meerdere gebeurtenissen in uw kindertijd of jeugd, waardoor uw extra gevoelig reageert.

Uiteraard doet uw partner ook iets wat u dat gevoel geeft. Zowel het begrijpen van de oorzaak van het gedrag (zowel bij uw partner als bij uzelf) is het startpunt van de verandering en kan de dramadriehoek doorbreken.

Weer verbonden voelen met uw partner

Als u tijdens een sessie praat over uw kwetsbare kant, uw pijn of gemis, met uw partner, leer ik uw partner om luisterend aanwezig te zijn, zonder direct een discussie aan te gaan of te gaan verdedigen. Omdat er vaak een verbinding is tussen wat er ooit in het verleden is gebeurt en dit ook duidelijk zal worden, zal uw partner u met andere ogen gaan bekijken.

U zult ervaren dat u gezien en erkend wordt en de zachtheid bij elkaar weer gaat voelen. Eenzaam wordt tweezaam. En vanuit die rust groeit het vertrouwen in elkaar.

Als u dat inkijkje in uzelf toelaat, werkt u mee aan het veiliger maken van de relatie voor elkaar. U zult weer die magische verbondenheid met elkaar gaan voelen.

Als u eenmaal het verband ziet tussen spanningen in de relatie in het heden en de pijn in het verleden, zal dit voor beide partners de wereld van verschil gaat maken. Koppels veranderen pas echt als ze ERVAREN dan hun partner anders is of kan zijn dan dat ze werkelijk dachten. Dat ervaren kan alleen als beide partner in plaats van SNAPPEN vooral leren MEEVOELEN met elkaar.

Veranderen kan!

Als u met uw partner in de dans zit, zoals ik in deel 2 van deze serie heb omschreven, dan komt u elkaar alleen nog maar tegen in je negativiteit. Als u uit de dans bent, dan ontmoet u elkaar in alle kwetsbaarheid. Dan is er weer een balans tussen geven en nemen, tussen mannelijk en vrouwelijk, tussen overgave en afhankelijkheid enerzijds en jezelf durven zijn en begrensd.

Koppels die vastzitten in patronen kunnen in het begin bijna niet meer geloven in de gouden kern van hun partner. Met de diverse werkmethoden die ik hanteer, ontdekken mensen de zachte kanten van elkaar en zichzelf weer. Ik zie veel koppels die in fase 1 binnenkomen. Vol in de dans. Gelukkig zie ik veel koppels zelfbewuster worden tijdens trajecten met veel meer grip op die dans. De heks of de hork verdwijnt dan langzamerhand, om steeds vaker te veranderen in een prinses of prins op het paard. Het werken aan uw relatie en aan uzelf is vaak een hele klus, maar de beloning is het allemaal meer dan waard.

Veel succes met uw reis in uw relatie.

Verder lezen?

Dit artikel is onderdeel van een 3-delige serie waarin we uitleggen wat een relatietherapeut doet en wat het belang hiervan is. De serie bestaat uit de volgende artikelen:

Meer weten over het relatieweekend?

Krijg hier meer informatie.

Start met een online videocursus relatietherapie.

Meer informatie