Relatieweekend | Meest gestelde vragen

Hoe effectief is het relatieweekend?

Het weekend is voor veel koppels het begin van het doorbreken van patronen. Vaak komen koppels binnen met de basisbehoefte om weer de verbinding met de daarbij behorende kwetsbaarheid überhaupt te kunnen voelen. Alles in het weekend is erop gericht om dat te bereiken.

Echter, het doorbreken van patronen (de dans) kost vaak meer tijd. Immers iets wat u al jaren heeft gedaan, is tot een gewoonte geworden. De dans is een manier

van overleven. Het is altijd gemakkelijker om weer terug te vallen in oude patronen dan risicovolle veranderingen door te voeren. Onder risicovolle veranderingen verstaan we: vragen om een bezoek, overgave, kwetsbaar opstellen, probleemeigenaar worden van de eigen bijdrage aan de dans, regie nemen over de eigen reactiviteit; stoppen met schildpad- of chimpanseegedrag etc.

U leert op het weekend hoe u bezoeken moet doen. U krijgt de manual mee om thuis deze bezoeken zelfstandig te kunnen blijven doen. Als u voldoende veiligheid bij elkaar kunt vinden dan kunt u deze ook thuis doen. Echter, bij sommige onderwerpen is het gewoon soms te spannend om dat te doen. Zo was ook onze ervaring. Dan is hulp prettig om zo’n bezoek te faciliteren.

Voor sommige koppels is daarom het weekend voldoende om zelfstandig verder te kunnen omdat hun basis in principe goed is. Voor andere koppels betekent dit dat ze na het weekend nog ondersteuning in de vorm van één of meer sessies kunnen gebruiken.

Uiteraard zijn er ook koppels die het weekend zien als een mogelijkheid om de balans voor henzelf op te maken. Het moge duidelijk zijn dat de kloof tussen een koppel soms te groot is om deze nog te kunnen overbruggen. Hoe goed een middel ook is, ook ons relatieweekend is derhalve nooit een garantie voor succes.

Overzicht vragen

Is het weekend voor elk koppel geschikt?
Moet ik mijn verhaal delen met de groep (antwoord: nee)?
Mijn partner wil niet meekomen…
Is het weekend geschikt als je niets meer voelt voor je partner?
Waarom bieden jullie dit weekend aan? (visie)
Is het weekend alleen voor heterokoppels geschikt?
Hoe effectief is het relatieweekend?
Is het weekend geschikt als je nog niet zolang een relatie hebt?
Wat zijn de verschillen met een persoonlijk traject?
Ik ben gelovig. Past dit weekend wel bij mij?